Äppelpaj
1. Man börjar förslagsvis med att plocka äpplena. Eller köpa dem om det nu ska vara på det viset. I Skedala plockar vi våra äpplen, hur äckliga de än är. Ska det va, så ska det va. Ingen jäfla köpeskit.
2. Nästa steg är att smälta 100 g smör i en kastrull. Om du däremot är ganska korkad och inte har kollat upp om du har smör hemma, tar du en kvarts paus i bakandet och cyklar hem till farmor och hämtar. Om du inte har en farmor (eller affär) i närheten kan du lika gärna ge upp drömmen om äppelpaj.
3. Under tiden du smälter smöret kan du skala, kärna ur och skära äpplena i klyftor. Urkärningsmackapären på bilden nedan ser mer ut än vad den är, så att säga. Att ta bort kärnorna med en gammal hederlig kniv är att föredra.
4. Smörj pajformen med smör/matfett.
5. Nu har du smält smör, delade äpplen och en smord pajform. Grattis. I kastrullen med smöret blandar du nu i 2 dl mjöl respektive socker, 2 tsk bakpulver, lika mycket vaniljsocker och ett ägg. Voila, nu har du en smet. Häll i tidigare nämnda smet i formen, tryck ner äppelklyftorna och strö över kanel och socker (inte salt!)
6. Sätt timern på 40 minuter, om du känner för det kan du också ta en ful, illustrerande bild på dig själv medan du utför detta steg.
7. Bon Appétit
Alex hade varit stolt :)
Thank you :D Det är allt som betyder något.